Een stad zou een plek moeten zijn waar iedereen zich in thuis voelt. Maar in de realiteit zien we dat de publieke ruimte geen fijne plek is voor vrouwen* en andere minderheidsgroepen. In de vorige gespreksavond focusten we ons daarom op de concepten van brave/safe spaces. Daar leerden we dat we verder moeten gaan dan ruimtelijke ingrepen. We hebben nood aan samenwerking en blikverruiming. Tijdens deze voormiddag gaan we daarom op zoek naar alternatieve perspectieven op de stad, identificeren we ‘allies’ of bondgenoten en analyseren we gedrag van onszelf en van anderen.
Speel, ontdek, luister, denk, ... zaterdag voormiddag 20 januari mee met vier verschillende workshops die zich focussen rond perspectieven, gedrag en bondgenootschap. Aan de hand van spel, vorming en gesprek gaan we aan de slag met deze thema’s. De workshops bieden een framework om te praten over het verhaal van The feminine city en de poging om haar te omlijnen. We staan stil bij de huidige vraagstukken en eventuele toekomstige ambities. Nadien reflecteren we samen over onze bevindingen die zullen bijdragen aan het vormgeven van ‘The Feminine City’! (Een stad met nieuwe perspectieven, aangepast gedrag en waar mannen onze bondgenoten zijn.) Speel, doe en denk mee!
Neem gerust kinderen mee, we vangen de kleinste op en laten ze deelnemen aan een aparte workshop, ook zij kunnen meedenken.
Locatie: Permeke Bibliotheek, De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen
Deelworkshops:
Deelworkshop 1: "Veilig Thuis!"
Deze workshop nodigt je uit om collectief na te denken over veilige(re) publieke ruimtes en situaties. Door middel van het interactief bordspel ' veilig thuis! ' onderzoeken we hoe ruimtes en aanpassingen in die ruimtes een positieve of negatieve impact hebben op onze veiligheidsgevoelens. We reflecteren over wanneer we ons veilig voelen en wanneer niet. En vooral welke ingrepen dit gevoel maximaliseren of juist minimaliseren. Met behulp van ruimtelijke ingrepen gaan we op zoek naar manieren om angst en onveiligheid in publieke ruimtes te verminderen. Dit spel biedt ruimte voor persoonlijke ervaringen en gesprekken over hoe we een veiligere stad kunnen creëren. Het stimuleert sensibilisering, het delen van persoonlijke ervaringen en het collectief nadenken over ruimtelijke aanpassingen. Het stelt ons in staat om het standpunt van de ander mee te nemen in ruimtelijke keuzes en bovendien leert het ons dat stadsmaken een spel is dat we samen spelen! Veilig thuis!Deelworkshop 2: Bystander Training
Stel je voor dat je ooggetuige bent van een situatie waarin een persoon wordt lastig gevallen. Je zou denken dat je meteen zou ingrijpen om hulp te bieden, nietwaar? Uit psychologisch onderzoek blijkt echter dat mensen niet altijd even snel zullen ingrijpen. Dit noemt men het Bystander effect: de meeste mensen willen wel ingrijpen, maar weten simpelweg niet hoe.De vrouwelijke stad streeft naar gedragsverandering, zowel van jezelf als dat van anderen. De bystander training biedt daarom een uitstekend inzicht in de aspecten van omstaanderschap en hoe we deze kunnen ombuigen naar actieve betrokkenheid in noodsituaties. In deze workshop zullen we het bovendien hebben over de de 5 A's, een methode waarin er wordt aangeleerd hoe je het best reageert op grensoverschrijdend gedrag van anderen.
Deelworkshop 3: 'Self-Help Group for Allies - (Enkel voor personen die zich identificeren als man)
Welke rol is er weggelegd voor personen die zich identificeren als mannen en jongens in het verhaal van de vrouwelijke stad? Hoe kunnen we hen actief betrekken in het vormgeven van onze stad, zonder zonder te vervallen in de klassieke en hiërarchische rolpatronen van het patriarchaat? Mannen en jongens staan (terecht of helaas?) vaak aan de zijlijn als het gaat over feminisme. Echter is het belangrijk om hen te betrekken in gesprekken over de vrouwelijke stad. Een (vrouwelijke) stad is namelijk een inclusieve plek met gelijkwaardige ruimte voor iedereen om mee te denken over de stad vandaag en te dromen over de stad van morgen. Deze workshop, in de vorm van een open gesprek, onderzoekt of en hoe mannen actief een rol kunnen opnemen in een feministisch discours over stedenbouw.
The Feminine City
Een vrouwelijke stad, hoe ziet dat er uit? En hoe maken we die? In het project The Feminine City gaat Endeavour het komende jaar samen met jullie op zoek naar antwoorden. Je bent uitgenodigd op de tweede van een reeks gespreksmomenten, waarin we verschillende thema’s en vraagstukken voor een vrouwelijke stad verkennen.
Een samenwerking tussen Stadsform, Endeavour en SAAMO ,met steun van de Vlaamse Overheid