Ruimtelijke ordening. Dat klinkt niet erg spannend. Maar eigenlijk gaat het gewoon over de inrichting van het land, onze wijken en onze straten. En dat belangt natuurlijk iedereen aan. Toch horen we er maar weinig over. Heb jij bijvoorbeeld al gehoord van de bouwshift, de toekomstvisie voor een betere ruimtelijke ordening in Vlaanderen? Misschien niet, en dat is jammer. Want ruimtelijke ordening is een van onze sterkste wapens om onze welvaart en levenskwaliteit te beschermen, zeker in het licht van de klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

Vlaanderen is de meest dichtbebouwde regio in Europa. Zijn slechte ruimtelijke ordening zorgt steeds vaker voor problemen. Denk bijvoorbeeld aan de eindeloze files, of aan de regelmatige overstromingen. Als antwoord op deze uitdagingen bedacht de Vlaamse Regering de bouwshift, vroeger ook bekend als de betonstop — een strategie rond slimmer bouwen en het behoud van kostbare natuur en open ruimte.

Die bouwshift is meer dan nodig. Maar het huidige beleid dat deze shift op gang moet trekken is niet ambitieus genoeg. Meer zelfs, het is onrechtvaardig, want het leidt tot een ongelijke herverdeling van middelen. Die ongelijkheid is trouwens geen nieuw probleem, maar zit diepgeworteld in de ruimtelijke ontwikkeling van België en Vlaanderen in de voorbije eeuw. En dat is iets wat we liever in het verleden laten.

Wij schreven een manifest voor een ambitieuze en sociaal rechtvaardige bouwshift. Omdat die nodig én mogelijk is. Sociale rechtvaardigheid en een ambitieuze bouwshift hoeven geen contradictie te betekenen.

Een sociaal rechtvaardige bouwshift steunt voor ons op zes pijlers. Hieraan ging eerst een analyse vooraf. Daarin graven we dieper in het verleden en presenteren we een paar cruciale keuzes voor de toekomst. Lees je mee?

Vlaanderen voor WOI

Laten we even teruggaan in de tijd.  Veel Vlamingen wonen in kleine dorpen met tientallen woningen, enkele boerderijen, buurtwinkels en cafés. 

Ze werken veelal op het veld of pendelen naar de steden die meer werkgelegenheid en voorzieningen bieden.   

Vlaanderen transformeert sterk na WOII

Een ingrijpende gebeurtenis als een wereldoorlog zorgt altijd voor transformatie. Het leven zoals het was, bestaat niet meer. Na WOII stijgt de bevolking snel—hallo, babyboomers—en is de woningnood torenhoog. De inspanningen die de overheid voor de oorlog leverde om meer huisvesting te voorzien, zijn niet langer voldoende. En dat zorgt voor een paar opvallende maatschappelijke trends.

Vlaanderen vandaag

Hier staan we dan. Vlaanderen is vandaag volledig ruimtelijk verrommeld, en dat heeft grote ecologische, sociale en economische gevolgen die we samen het hoofd moeten bieden. 

Als antwoord op alle ruimtelijke problemen komt de Vlaamse overheid met de bouwshift. Dit plan houdt in dat we tegen 2040 geen nieuwe open ruimte meer aansnijden. Dat zijn mooie woorden, want onze schaarse open ruimte beschermen en koesteren is enorm belangrijk. Maar als we verder kijken dan de mooie woorden, zien we al snel een andere realiteit. Gekozen beleidsmaatregelen gelinkt aan de huidige bouwshift missen niet alleen hun doel om de open ruimte te beschermen, vaak maken ze de sociale ongelijkheid erger. Laat ons een paar beslissingen van de regering onder de loep nemen en bekijken welke gevolgen ze hebben. 

De bouwshift die weinig veranderen zal

Wat voor toekomst willen we?

Wat voor toekomst willen we? Willen we de speculatieve waarde van grondeigendom, vooral in handen van welgestelde burgers, beschermen, ten koste van gelijke kansen of de klimaatdoelstellingen? Of willen we de uitdagingen van morgen eerlijker aanpakken?

Laten we twee keer tijdreizen naar Vlaanderen in 2050. Eén keer onder het huidige beleid met de bouwshift, en een tweede keer met een ambitieuze en sociaal rechtvaardige herdenking.

Vlaanderen 2050 onder de huidige bouwshift

De inname van de open ruimte is blijven stijgen. Extreme weersomstandigheden, zoals droogte, wind, wateroverlast en stormen, zijn de nieuwe realiteit. Ons ruimtelijk versnipperde landschap is allesbehalve bestand tegen dit soort weer. Woningen in waterrijke gebieden ondervinden zware schade, met hoge persoonlijke en maatschappelijke kosten tot gevolg. (14) De Vlaamse natuur is onvoldoende hersteld (15) om verkoeling te bieden tijdens langdurige hittegolven. We zijn letterlijk aan de elementen overgeleverd.

We hebben onze elektrische wagens, ja. Maar daar staan we even goed mee in de file . En omdat we nog altijd zo verspreid wonen, wegen de kosten van heersende problemen en trends, zoals de vergrijzing, nog zwaarder door. De maatschappelijke kloof is vergroot waarbij een grote breuk is ontstaan tussen diegenen die grondeigendom bezitten en zij die dat niet kunnen bezitten.

2050 met een sociaal rechtvaardige bouwshift

In deze versie van de toekomst groeit de open ruimte tot grote samenhangende gehelen. Zo zijn we voldoende bestand tegen het veranderende klimaat en herstelt de biodiversiteit. We hebben sterk geïnvesteerd in betaalbare en aangepaste woningen in steden en dorpskernen, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Meer mensen kunnen comfortabel wonen, ook de kwetsbaarsten. Dorpskernen zijn compacter en bruisender, voorzien van alle nodige voorzieningen en omringd door groen. Dat zorgt niet alleen voor een aangename leefomgeving, het vermindert ook onze afhankelijkheid van auto’s. Ook de kosten van infrastructuur en dienstverlening, van zorg tot openbaar vervoer, liggen een stuk lager. En dat maakt geld vrij om te blijven investeren in wat onze samenleving echt nodig heeft. Hoe geraken we daar? Dat lees je in het manifest.

Manifest voor de sociaal rechtvaardige bouwshift

Manifest voor de sociaal rechtvaardige bouwshift

De sociaal rechtvaardige bouwshift...

Of haal een papieren versie op in
Stadsform - Stadswaag 6, 2000 Antwerpen

Colofon

Stadsform i.s.m. Endeavour

Coördinatie
Jonas De Maeyer

Teksten
Jonas De Maeyer, Bert Timmermans

Concept
Jonas De Maeyer, Klara Vanstraelen, Bert Timmermans, Jan Denoo, Jiska Gysels, Jorik De Wilde, Tim Devos

Illustraties
Klara Vanstraelen

Grafische vormgeving
Karolien Bogaerts, Klara Vanstraelen

Eindredactie en creatief schrijven
Goodcopy.ink

Met expertenbijdragen van
Tom Coppens, Sigrid Pauwels, Oana Bogdan, Josefine Vanhille, Peter Lacoere, Hans Tindemans, Koen Raeymakers, Pieter Van Den Broeck, Paul Wuillaume, Hans Leinfelder, Brecht Vandekerckhove, Filip Lagiewka, Filip Canfyn, Laure Devroey, Igor Struyf, Bram Vandeninden, Robin De Ridder, Veerle De Beuckelaer, Vincent Van Praet, Toon Dirckx, Dirk Lauwers, MIchael Ryckewaert, Els Vervloesem, Sofie De Caigny, Joy Verstichele, Leo Van Broeck  & Hugo Beersmans.

Mogelijk gemaakt door

Volgende
Volgende

Skate De Stad Magazine